Zalivke

Z zalivko oskrbimo  zob, ki ga je prizadel karies. Zalivke so lahko klasične iz kompozitnih materialov ali keramični inleji, ki zaodostijo visokim estetskim in funkcionalnim zahtevam.

 

Amalgamske zalivke

Amalgamske zalivke se danes izdeluje zelo redko, večinoma iz socialno-ekomomskih razlogov. Naj spomnimo, da je to standardni material za zalivke na zadnjih zobeh s strani ZZZS. Zaradi vsebnosti živega srebra (in njegovega učinka na okolje in vsa živa bitja) in neestetskega izgleda, amalgamskih zalivk pri nas ne vstavljamo.

 
Bele zalivke iz steklasto-ionomernih cementov

To so sicer zalivke iz belega materiala, ki se ga nanese v eni plasti, vendar jih ne odlikujeta vrhunska estetika in kakovost. Priporočamo jih za zalivke na mlečnih zobeh in daljše začasno plombiranje, vendar največ nekaj let.

 
Bele "kompozitno-keramične" zalivke

Bele sodbne zalivke se izdeluje po postopku izdelave direktnega inleja, ter jih zaradi tega nekateri tudi tako imenujejo. Te zalivke so glede postopka in časa trajanja izdelave zelo zahtevne. Nemalokrat za izdelavo večje zalivke potrebujemo tudi do 3/4 ali celo 1 uro časa.

Take zalivke odlikuje vrhunska estetika in obrabna odpornost in so primerne tako za sprednje kot tudi zadnje zobe. Večinoma jih sploh ne ločimo od preostalega dela naravnega zoba.

 
Barvaste zalivke za mlečne zobe

To so kompomerne zalivke, ki so primerne za mlečne zobe. Material za zalivke je obarvan: rumen, roza, moder, zelen, limonin... ter so take tudi plombice v ustih naših najmlajših. Otroci so seveda nad njimi zelooooooooo navdušeni (starši malo manj :)).