Myobrace - funkcionalna ortodontija

Moj otrok ima »krive zobe«, kaj naj naredim?

Krivi zobje so pogosto prva stvar, ki jo starši opazijo, ko otroku začnejo izraščati stalni zobje. Tako stanje je do neke mere normalno in je lahko samo faza v rasti in razvoju zob. Poleg tega je to večinoma le estetska nepravilnost in je s celostnega vidika tudi manj problematična.  Tisto, kar nas bolj zanima so stanja, ki jih starši ne opazite in se lahko skrivajo za »krivimi« zobmi. Navadno taka stanja pripeljejo do neharmoničnega razvoja in izgleda obraza in celo do napačne telesne drže. Na to vas na primer opozori otrokov šolski zobozdravnik, logoped, padiater, otroinolaringolog, fizioterapevt ali celostni terapevt kot npr. osteopat ali kraniosakralni terapevt. Če pravočasno ugotovimo tako stanje, lahko preventivno delujemo oziroma pravočasno odpravimo vzroke za njegov nastanek.

 

Torej, oglejmo si vzroke in tako vam bo bolj jasno, kako se zadeve lotiti:

Sodobne raziskave so pokazale, da tesno stanje zob (»nagužvani, nametani« zobje), nepravilen razvoj čeljusti (preveč naprej, nazaj, odprti griz…) in ostali ortodontski problemi, ne nastanejo zaradi velikih zob, malih čeljusti ali dednih faktorjev, ampak večinoma zaradi napačne lege jezika, nepravilnega vzorca požiranja in dihanja z odprtimi usti. Torej, to so vzroki, ki jih imenujemo funkcijske nepravilnosti. Če preprečimo nastanek teh funkcijskih nepravilnosti oziroma jih pravočasno odpravimo, ustvarimo pogoje za najbolj optimalen razvoj čeljusti in izraščanje zob. Torej, izrastejo zobje, kot jih je mati narava predvidela. 
 
Za odpravo teh stanj pri nas uporabljamo Myobrace®System, ki je preventivna in pred-ortodontska terapija, ki se osredotoča na vzroke, ki pripeljejo do nastanka ortodontskih težav. Pogosto se lahko povsem izognemo puljenju zob in fiksnim aparatom, saj prostor za zobe naredimo s spodbudo naravne rasti in omogočanjem optimalnega razvoja čeljusti.
 
Terapija je namenjena otrokom od 5 do 15 let in vključuje uporabo zaporedja snemnih zobnih aparatov, ki se nosijo 1-2 uri preko dneva in ponoči med spanjem.

 

Kaj dosežemo z Myobrace® terapijo:

  • popravljamo slabe ustne navade,
  • spodbujamo razvoj in poravnavo čeljusti,
  • ravnamo zobe,
  • optimiziramo razvoj obraza,
  • izboljšujemo ustno zdravje (manj kariesa, zdrava ustna flora…),
  • spodbujamo zdrave prehranske navade skozi ozaveščanje in motivacijo otroka.

 

To dosežemo tako, da:

  • otroka naučimo dihati skozi nos oziroma se nauči pravilno dihati,
  • popravimo položaj jezika,
  • ga naučimo pravilnega požiranja,
  • dosežemo, da so ustnice v stiku in usta zaprta.

 

V primeru, da ste pri vašem otroku opazili kakšnega izmed zgoraj navedenih stanja, pokličite in skupaj bomo našli zanj najboljšo rešitev
 
Myobrace sistem