Navodila po posegu

Navodila za čas po posegu

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko hrano. Po obroku izperite usta z vodo ali kamilicami. Ne izpirajte in ne sesajte rane in vanjo ne drezajte. Redno in natančno si umivajte zobe (razen v predelu rane).

Na lice si v operiranem področju čimprej položite mrzel/hladen obkladek. S tem močno zmanjšate otekanje in bolečino. Ne ogrevajte prizadetega predela!

V primeru krvavitve v prvih urah po operaciji rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite ali ugriznite krvaveče mesto prek sterilne gaze.

Omrtvičenost zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu. Ne griziti si ustnic ali sluznice lica (v tem ćasu ne žvečite hrane), saj se lahko nehote poškodujete.

oteklina lica je najizrazitejša drugi ali tretji dan po posegu in ne pomeni zapleta.

Na zdravnika se obrnite vedno: če krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha, če imate hude bolečine več kot tri dni po posegu, če imate hujšo motnjo pri odpiranju ust, če imate visoko telesno temperaturo (nad 38) ali druge večje težave v zvezi s posegom.